Het beeld van Zeus

In zijn tempel
te Olympia

Ga naar het hoofdmenu

Ga naar de lijst van de 7 wereldwonderen
Beeld van Zeus: een collage

Korte beschrijving:

Een 12 meter hoog beeld in een tempel van deze god, belegd met goud en ivoor. Deze tempel is in 426 door brand verwoest.

Not an advertisement, but looks like it

(Not an advertisement) 
Exdomos

Ligging:

Het beeld was geplaatst in de grote tempel van Zeus in Olympia in West-Griekenland, 150 kilometer ten Westen van Athene.

Beschrijving:

"In zijn rechterhand een beeltenis van Nikè (godin van de overwinning), gemaakt van ivoor en goud, in zijn linkerhand zijn scepter, ingelegd met alle mogelijke metalen en een adelaar daarop neergestreken. De sandalen van de god zijn gemaakt van goud, net zoals zijn gewaad". Aldus de woorden van de Griek Pausanias (2e eeuw). Toen het beeld klaar was paste het nauwelijks in de tempel, Straboon schreef: "Het beeld is buiten alle proporties: Feidias heeft het beeld zittend gemaakt, maar met zijn hoofd zó dicht onder het plafond dat je de indruk krijgt dat wanneer hij zou opstaan, hij het gehele dak van de tempel er af zou drukken". De voet van het beeld was 6,5 meter breed en 1 meter hoog, het beeld zelf was zo hoog als een flatgebouw met vier verdiepingen. Het beeld was zó groot dat er meer werd geschreven over de sokkel en de zetel van Zeus, dan over het lichaam. De troon was bezet met sfinxen en gevleugelde afbeeldingen van Nikè. Griekse goden en mythische figuren zoals Apolloon, Artemis en Niobes kinderen waren eveneens aanwezig. Het beeld was hier en daar versierd met giften van koningen en heersers, het meest opzienbarende daarvan was een wollen gordijn, voorzien van Assyrische geweven patronen en gekleurd met Phoenicische verfstof. Vandaag de dag is er niets over dan wat rotsblokken, de fundering en gevallen pilaren.

Geschiedenis:

Het beeld is gemaakt ter ere van Zeus, voor hem werden eveneens de Olympische spelen gehouden. Ten tijde van de spelen, stopten de volkeren met oorlog voeren. Atleten van Klein-Azië, Syrië, Egypte en Sicilië deden mee en allen aanbaden de koning der goden. Na verloop van tijd vond men de tempel er een tikje "mondain" uitzien en moesten er een aantal dingen aan worden "opgeknapt". Een prachtig beeld zou dé oplossing zijn. De Atheense beeldhouwer Feidias werd voor deze gewijde taak uitverkoren. De tempel was ontworpen door de architect Libo(o)n en gebouwd rond 440 v.C. Feidias heeft er acht jaar aan gewerkt. De werkplaats van Feidias was (toevallig?) precies zo groot als de tempel van Zeus, daar heeft hij aan de verschillende onderdelen van het beeld gewerkt dat later in de tempel in elkaar werd gezet. In de 2e eeuw v.C. werd het reeds verweerde beeld op zeer knappe wijze gerestaureerd. Caligula, keizer van Rome, besloot het beeld op te pakken en mee te nemen naar huis, maar zijn stellages bezweken onder het gigantische gewicht. Toen in 391 keizer Theodosius I de Olympische spelen verbood werd ook de tempel op zijn last gesloten. Olympia werd verder nog geplaagd door aardbevingen, aardverschuivingen en overstromingen en de tempel werd door een brand verwoest in de 5e eeuw. Reeds daarvoor was het beeld door welgestelde Grieken verplaatst naar een tempel in Constantinopel (Istanbul), alwaar het nog een tijdje overleefde tot het werd verwoest door een brand in 462. Later zijn nog replica's gemaakt, géén daarvan hebben de tand des tijds overleefd.

 

Sociale (en andere) dingen: