Gedetailleerde informatie (ap)

Apkallu

De Apkallu waren bij de Sumeriërs sagen, vaak ook een halfgod/vis-mens verschijning. Een andere betekenis van het woord is "wijs" of "expert", het wordt dan gekoppeld aan een persoon om aan te geven dat dit een wijs mens is.
Er bestaan in de literatuur in totaal 7 Apkallu, deze worden gekoppeld aan de eerste 7 koningen op de Sumerische koningslijst in de volgorde: Adapa, Uanduga, Enmeduga, Enmegalama, Enmebuluga, Anenlilda en Utuabzu. Deze zeven Apkallu zijn volgens de geschriften ontstaan uit het water. Verder wordt er ook melding gemaakt van vier extra Apkallu, van menselijke afkomst, met de namen Nungalpiriggaldim, Piriggalnungal, Piriggalabzu en Lu-Nanna.

Apokalyps (of openbaring van Johannes)

Letterlijk vertaald luidt de titel: "het wegnemen van de bedekking of sluier". Het doel van het Bijbelboek Openbaring is om bepaalde dingen zichtbaar te maken, het is een profetie, geschreven in profetische taal. Het is het laatste boek van de bijbel, het verhaalt over het einde der tijden, de overwinning op het beest (de antichrist en duivel) en de slag bij Armageddon. In de tegenwoordige tijd wint het boek weer aan belangstelling, dit is het gevolg van tumult in de wereld en opkomst van allerlei theorieën, mede gesteund door de grote sociale media die het mogelijk maken diverse theorieën eenvoudig voor een grote groep mensen te verspreiden. Zo duiken er theorieën op over de staat Israël, Gog en Magog, het chippen of tatoueren van mensen, de grote verdrukking, komst van buitenaards leven enz. enz. Het boek openbaring is zonder meer het meest intrigerende boek van de Bijbel en laat veel aan de verbeelding over, juist daarom is het boek zo populair, ook bij mensen die niet praktiserend christen zijn.
Naast het Bijbelboek kennen we nog veel meer Apokalypsen, de epigrafen bevatten er een aantal, ook werden er allerlei Apokalyptische voorspellingen gedaan door zieners, orakels en sibilles.

Apollodorus

Grieks atleet uit de oudheid, snelle renner. Won veel wedstrijden tot hij een keer van Olympia terug naar huis op de berg Cyllene door een bliksemschicht van Zeus geraakt werd. Aldus een geschrift van Antipatros van Thessaloniki.

Apolloon (Latijn: Apollo)

Volgens de mythe zoon van Zeus en Leto. Met zijn tweelingzuster Artemis op Delos geboren, van niet-Griekse afkomst. Had relaties met de nymfen Cyrene en Daphne en de sterfelijke Coronis. Kinderen van Apollo zijn: Asclepius (God van de geneeskunde), Orpheus (legendarische muzikant) en de heros Troilus en Aristaeus. Apollo was oorspronkelijk een herders- en landbouwersgod. Daarnaast was hij god van het licht, de zon (Foibos-Apollon/Phoebus Apollo), de dichtkunst, de muziek, de jeugd, de geneeskunst en de voorspelling. Patroon van de muzen, de akkerbouw, de kudden en de scheepvaart. Goddelijk wreker en helper in de strijd. Zijn voornaamste tempel was te Delfi. Hij nam daar het orakel over nadat hij het monster Python had verslagen. Zijn attributen zijn: pijl en boog, pijlkoker, citer, drievoet, lauriertak en palm. Beelden van hem zijn te vinden in het Vaticaan. De wereldwijd verbreidde Apollocultus was zowel necromatisch (dodenwereld) als chtonisch (onderaards). De sibylle van Cumae (ook een Apollo-cultus) treedt in het zesde boek van Virgilius' Aeneis, op als gidse naar de Onderwereld. De Trojaanse held Aeneas komt haar in haar sanctuarium, een immense donkere grot onder de tempel van Apollo raadplegen.

Apollotempel te Cumae

1 van de twee tempels op de acropolis van Cumae, aan de voet van de berg. De andere tempel is de Zeustempel. In het begin van boek 6 van de Aeneas van Vergilius zien we Aeneas bij de tempel staan, we lezen:

In foribus letum Androgeo; tum pendere poenas
Cecropidae iussi (miserum!) septena quotannis
corpora natorum; stat ductis sortibus urna.
Contra elata mari respondet Cnosia tellus:
hic crudelis amor tauri suppostaque furto
Pasiphae mixtumque genus prolesque biformis
Minotaurus inest, Veneris monimenta nefandae,
hic labor ille domus et inextricabilis error;
magnum reginae sed enim miseratus amorem
Daedalus ipse dolos tecti ambagesque resoluit,
caeca regens filo vestigia.

Apsyrtus

Ook wel Absyrtus. Zoon van Aietes, koning van Colchis. Werd door zijn vader er op uit gestuurd om de doorgang te blokkeren in de Danube rivier toen Jason en Medea er vandoor gingen met het gulden vlies. Hij deed een voorstel aan Jason om Medea mee terug te mogen nemen en in ruil daarvoor de Argonauten doorgang te verlenen. Jason ging akkoord maar op een onbewaakt ogenblik doodde hij Apsyrtus, Jason en Medea hakten hem samen in stukjes en gooiden de stukjes in de golven, Aietes die achter ze aan zat kon bij het zien van de lichaamsdelen van zijn zoon de verleiding niet weerstaan en gaf opdracht alle stukjes uit het water te halen wat hem zodanig vertraagde dat de Argonauten konden ontsnappen.
Bron: Apollonius Rhodius' Argonautica.
 

Voetnoten: