De Tiburtijnse sibille

Voorspelde dat de antichrist
zal opstaan

Ga naar het hoofdmenu

Ga naar de lijst van de 10 sibilles
De Tiburtijnse sibille

De Tiburtijnse sibille

Attribuut: dierenhuiden en een bundel roedes.

Not an advertisement, but looks like it

(Not an advertisement) 
Exdomos

Over de tiende van de tien sibilles:

Door de Romeinen als tiende sibille geïntroduceerd, na negen Griekse sibillen.

De Tiburtijnse sibille werd zélf als godin aanbeden. Ze werd ook wel Albunea/Albunaea genoemd. Haar symbool was een boek.
Haar heiligdom was gelegen in de Etruskische stad Tibur (het huidige Tivoli), nabij de rivier Anio, ook wel bekend als Aniene en tegenwoordig in de streek ook als Teverone. In deze rivier, zo werd beweerd, is haar spiegelbeeld later gevonden met een boek in de hand. In de "villa d'este", in Tivoli zijn wandschilderingen uit ca. 1550 te bewonderen, waarop de sibille wordt afgebeeld.

Triviaal:

Of ze nu wérkelijk de Tiburtijnse sibille was, of anders misschien de Etruskische, of de sibille van Cumae, is niet helemaal zeker.
Keizer Augustus vroeg haar of hij zich zélf ook als een god moest laten aanbidden, dit was een geliefd onderwerp voor christelijke kunstenaars.

Voorspellingen:

We kennen van haar een apokalyptische voorspelling waarbij zij de komst van de christelijke keizer Constantijn aankondigde in een pseudo-profetie uit ca. 380 v.C.: "dan zal er een koning komen wiens naam Constantinus is. Hij zal heerser der Romeinen en Grieken zijn. Hij zal lang van gestel zijn, een knappe verschijning met een glimmend gezicht en goed geschapen in alle delen van zijn lichaam. Zijn regeerperiode zal pas eindigen na 112 jaar. In zijn dagen zal er rijkdom zijn en de aarde zal goede oogsten opbrengen, waardoor een maat tarwe slechts een zilverstuk zal kosten, een maat wijn een zilverstuk en een maat olie een zilverstuk". Verder beschreef zij dat hij het hele christelijke rijk voor hemzelf zal opeisen en de heidense culturen zal vernietigen. Ook voorspelde zij dat de antichrist zal opstaan, die wonderen zal verrichten waardoor het lijkt alsof vuur uit de hemel naar beneden komt, wat het einde der tijden zal inluiden: "de jaren zullen als maanden zo kort worden, de maanden als weken, de weken als dagen, de dagen als uren en een uur als een moment". Uiteindelijk zal de antichrist door God worden verslagen, aldus de sibille.
Ook deed zij de voorspelling van een bloedige burgeroorlog en verder wordt beweerd dat zij, boven aan de steile trappen van de Campidoglio, op de locatie van de tempel van: "Juno Moneta", de geboorte van Christus voorspelde: "Nascetur Christus in Bethlem, annuntiabitur in Nazareth, regnante tauro pacifico fundatore quietis. Oh felix illa mulier cuius ubera ipsum lactabunt": ("Christus, geboren te Bethlehem, opgegroeid te Nazareth, brenger van vrede op aarde. Bejubeld zij de schone maagd die hem voedde aan haar borst".)

Een ander schilderij

De Tiburtijnse sibille, een ander schilderij
De Tiburtijnse sibille, een ander schilderij
 

Sociale (en andere) dingen: