De piramide van Cheops

De enige van de
zeven wereldwonderen dat
nu nog steeds bestaat

Ga naar het hoofdmenu

Ga naar de lijst van de 7 wereldwonderen
img alttext

Korte beschrijving:

Toegewezen aan Khufu (Cheops) omstreeks 2.600 v.C., farao van Egypte. Het enige van de 7 wereldwonderen dat de tand des tijds heeft doorstaan. Waarschijnlijk het grootste solitaire gebouw ooit gebouwd en tot de 19e eeuw ook het hoogste.

Not an advertisement, but looks like it

(Not an advertisement) 
Exdomos

Ligging:

De piramide is gelegen bij Giza, een dodenstad (begraafplaats) van het oude Memfis, vandaag de dag maakt het deel uit van Caïro, hoofdstad van Egypte.

Beschrijving:

De piramide heeft een geschat gewicht van 5 miljoen ton. Ze is gebouwd met een ongelooflijke precisie, zeker als we ons realiseren dat destijds de mensen uiteraard niet konden beschikken over satellieten, verkenningsvliegtuigen enz. Oorspronkelijk was ze 146,6 meter hoog, elke zijde is 229 meter lang, met een hellinghoek van ca. 51 graden en 51 minuten (51°,50',40") en een gemiddelde afwijking t.o.v. het geografische noorden van (0°,3',6") (hoe wist men toen waar precies het noorden lag)? Ze beslaat een gebied van 13 x 0,4 hectare (13 acres, (1 acre = 4047 vierkante meter)). De zijden liggen pal (loodrecht) op de vier windstreken. De maximale afwijking in lengte van de zijden is 0,1% ! (Iets wat tegenwoordig zelfs vrijwel nooit wordt bereikt) en de fundering heeft een maximale hoogte-afwijking van nog geen 2 centimeter. De stenen zijn zó vlak en liggen zó precies tegen elkaar aan, dat er geen theelepeltje tussen past. Ze bestaat uit ongeveer 2,3 miljoen steenblokken, elk met een gewicht van ongeveer 2,5 ton. Ze is gebouwd op de westoever van de Nijl, wat een groot, bijna vlak, kalksteenplateau is. Er wordt verder verondersteld dat er genoeg stenen zijn om een 3 meter hoge muur van 30 centimeter dik om héél Frankrijk te zetten.De ingang zit aan de noordzijde, de graftombe van de farao (Cheops) ligt in het midden. De sarcofaag is gemaakt van rood graniet, dezelfde steensoort als de muren van de grafkamer. Er is een prachtige steen, met zeer scherpe randen boven de ingang, deze is 3 meter lang en 1,3 meter dik, uiteraard is er helemaal geen cement o.i.d. gebruikt. De sarcofaag ligt eveneens precies evenwijdig aan de vier windstreken en is maar 1 centimeter smaller dan de ingang. Het binnenste van de piramide bestaat uit een afdalende gang, van hieruit kom je bij een rotskamer, een koninginnenkamer, een aantal luchtkanalen en een stijgende gang die doorloopt in een grote galerij met op het einde de koningskamer. In de koningskamer bevindt zich het graf van de farao. Boven de koningskamer zijn vijf kamers met grote granieten balken die de druk van de steenmassa erboven opvangen. De schachten die vanuit het midden van de zuidelijke en noordelijke muur van de grafkamer lopen, zijn waarschijnlijk gebouwd om de reis van de ziel van de koning naar de sterren mogelijk te maken.

Geschiedenis:

Farao Cheops (4e dynastie) heeft het laten bouwen rond 2.600 v.C. om als graf voor zichzelf te dienen. Men veronderstelt dat het 20 jaar heeft geduurd om deze piramide te bouwen.
Het is niet bekend hoe deze blokken op hun plaats zijn gelegd, er zijn verschillende theorieën over. Zo wordt gedacht aan hellingen waar tegenop de stenen werden gesleept, ook zijn er theorieën over steigers en zelfs scharnierende hefbomen. Modernere theorieën zeggen dat ze zijn gemaakt als observatorium voor de ruimte, door sektes, dat ze zijn gebouwd bovenop geometrische structuren van nog véél oudere beschavingen en zelfs zijn er theorieën dat er buitenaardse wezens aan te pas moeten zijn gekomen...
Tot op heden echter, blijft het meest waarschijnlijk dat deze piramide, net zoals de andere piramides, is gebouwd door de mensen die leefden aan de westelijke oever van de Nijl, als begraafplaats voor hun koningen.

Reconstructie van de piramide van Cheops en omgeving:

1. Westelijk mastaba-veld
2. Verkeerstunnel
3. Plaats van een zonneboot
4. Verbindingsweg tussen de piramidetempel en de daltempel
5. Mastaba van prins Hemon/Hemiunu
6. Zuidelijke groep mastabas
7. Oostelijke groep mastabas
8. Muur om de piramide
9. Rotsgraven
10. Plaats in de steengroeve, waar later de sfinx werd uitgehakt
11. Droge beekbedding
12. Piramidetempel
13. De piramide van Cheops zélf
14. Bij-piramide
15. Koninginnepiramide
16. Piramide van prinses Henoetsen
img alttext
De piramide uitvergroot (klik)

Reconstructie van de indeling van de piramide van Cheops:

1. Koningskamer
2. Voorkamer
3. Grote galerij
4. Koninginnekamer of 2e grafkamer
5. Onderste grafkamer 30 meter onder het rotsoppervlak
6. Afdalende gang
7. Opgaande gang: het onderste gedeelte is iets smaller dan boven om de pluggen, gebruikt voor het afsluiten, te laten vastlopen
8. Horizontale gang naar de koninginnekamer
9. De schat (ook "de put" genoemd)
10. Luchtkanalen
11. Ingang van de piramide
11a. De gang van Machmoen
12. Piramidetempel
13. De piramide van Cheops zélf
13a. Bij-piramide
13b. Modelpiramide van Cheops
14. 3 kleine piramiden
15. Koninginnepiramide
16. Piramide van prinses Henoetsen
17. Oostelijke bootconstructie
18. Verkeerstunnel
19. Verbindingsweg tussen piramidetempel en daltempel
20. Graf van koningin Hetep-Heres
21. Grafkapel
22. Grafkamer
23. Muur om de piramide
24. Mastaba
25. Grafkapel (later omgebouwd tot Isistempel)
26. Bootconstructie
27. Houten boot (gelegen in een onderaardse bergplaats)
A, B, C, D, E. Hier werden granietblokken gevonden
F. Deze pijlen geven de mogelijke route aan die de eerste berovers namen
img alttext
De piramide in details uitvergroot (klik)
 

Sociale (en andere) dingen: