Een oud volk van ongeveer 40-miljoen mensen. De meeste Koerden wonen in Turkije, Syrië, Irak en Iran. Ze hebben een eigen taal en cultuur maar geen eigen staat, ze streven al lang een onafhankelijkheidsstrijd voor een autonoom Koerdistan. Hun herkomst is niet geheel duidelijk, mogelijkheden zijn dat ze afkomstig zijn uit Europa en/of afstammelingen zijn van de Meden. Hun taal is een Indo-Europese taal, net als het Iraans. Atatürk noemde de Koerden in zijn tijd bergturken. In veel Westerse landen wonen Koerdische vluchtelingen.
Koeweit
Onafhankelijk Sjeikdom aan de Perzische golf, 17.818 km2. Ca. 3-miljoen inwoners, waaronder ongeveer 50% buitenlanders. Hoofdstad: Koeweit (stad). Taal: Arabisch. Godsdienst: Islam. Koeweit is een woestijnstaat met als enige rijkdom aardolie (meer dan 10-miljoen ton per jaar), ca. 7,5% van de wereldproductie. In Koeweit bevindt zich ca. 20% van de wereldaardoliereserve. Daarnaast is er Bedoeïenenveeteelt (schapen en paarden), parelvisserij en zoutwinning. Behalve aardolie is er uitvoer van paarden, parels, zout en dadels. De aardolie heeft sinds 1946 de economie van Koeweit totaal veranderd. De waarde van de export is sinds de exploitatie van aardolie vervijftienvoudigd. De voornaamste haven is Koeweit-stad. De munteenheid is de Koeweit-dinar. Het leger is klein maar uitstekend uitgerust. In 1914 verzette Koeweit zich met Engelse steun tegen Turkije en werd onafhankelijk verklaard onder Engelse bescherming. In 1961 trok de Engelse regering zich terug. Iraakse aanspraken werden destijds al afgewezen. Koeweit steunde in 1973 de strijd tegen Israël en voerde een olieboycot door tegen Nederland en de Verenigde Staten. Werd in 1990 ingevallen door Irak (1e golfoorlog) en gesteund door o.a. de Verenigde Staten, maar ook vele andere landen van de Verenigde Naties werd Koeweit weer vrijgemaakt. Van de tweede golfoorlog, ook wel operation Iraqi Freedom genoemd, geleid door de Verenigde Staten en Engeland en gericht tegen het regime van Saddam Hoessein in Irak, heeft Koeweit niet veel last gehad.
Volk dat woonde in Korinte, een stadstaat in Griekenland op de Poloponnesos. De Korintiërs stichtten verschillende kolonies in het Middellandse Zeegebied waaronder Syracuse op Sicilië. Rond het jaar 50 werd hier een Christelijke gemeente gesticht, uit de bijbel bekend van de brieven van Paulus aan de Korintiërs.