De Stamboom Maas / Maes beginpagina

Geschreven door Erwin A.W. Maas

Welkom op de stamboom Maas / Maes

Voorwoord  Menu ^

Dit is de hoofdpagina van de stamboom Maas (Maes). De oudste familieleden met deze naam komen uit Nieuwkerken Waas (België), waarvan een aantal via Zeeuws-Vlaanderen in de grote steden in Nederland zijn terecht gekomen.

Naast de genealogie Maas bevat de stamboom ook andere genealogieën (de vrouwelijke zijde) waaronder van 't Wout, Hoogstraten, Jonkmans en meer.
De stamboom is zó opgezet dat bij de persoonspagina's geïnteresseerden kunnen meelezen in de eventuele aantekeningen die zijn gemaakt bij twijfels en onduidelijkheden.

De bronnen zijn, anders dan gebruikelijk, links naar de werkelijke aktes en vermeldingen, zodat deze eenvoudig geraadpleegd kunnen worden.

Indien je ergens op wilt reageren of een vraag danwel verzoek hebt, bezoek dan de contactpagina voor alle mogelijkheden.

Bekijk de inhoudsopgave (hieronder) voor meer onderwerpen of

klik hier om direct naar de stamboom te gaan.

 
Inleiding  Menu ^

Als je op onderzoek uit bent naar je voorouders zul je verbaasd zijn over hoeveel informatie er vrij gemakkelijk ter inzage ligt. Dit portaal is bedoeld om van alles te delen over wat ik ben tegengekomen zoals leuke anekdotes en allerlei onderwerpen die interessant genoeg zijn om over te publiceren.

Toen ik in ca. 2012 begon met het onderzoeken van de stamboom, was er nog niet zoveel informatie online te vinden, maar heden ten dage hebben de meeste gemeentes hun aktes gescand en openbaar gemaakt, die kun je vinden via bijvoorbeeld Google zoals de archieven van de burgelijke stand van Amsterdam of het Belgisch Rijksregister.

Daarnaast bestaan er diverse verzamelwebsites die in meerdere registers tegelijk zoeken zoals WieWasWie en Familysearch (de database van de mormonen).

Naar gelang deze pagina groeit zal er steeds meer informatie bij komen over genealogie in het algemeen en allerlei onderwerpen met betrekking tot interessante personen en gebeurtenissen uit de stamboom zelf.

 
Meerdere uitvoeringen van de stamboom  Menu ^

De stamboom staat op meerdere plekken op internet. Er zijn namelijk diverse websites waar je een stamboom kunt bouwen en allemaal geven ze de stamboom op een andere manier weer.
In totaal staat de stamboom op 6 verschillende stamboomproviders, echter 3 daarvan kan ik niet aanraden vanwege restricties (zie de uitleg iets verder naar beneden), dus er blijven 3 versies over welke ik kan aanraden.
Het is heel persoonlijk welke van de 3 versies iemand het fijnste vindt, ik zal deze 3 versies hieronder verder gaan uitleggen.

 

De 3 actuele en regelmatig geupdate versies:

 1. Tip en standaardversie: stamboomonderzoek.com
  Ga naar de uitlegpagina.
  Ga naar de stamboom zélf: Stamboomonderzoek.com: zeer overzichtelijk en gebruikersvriendelijk
 2. Tip: Geneanet
  Ga naar de uitlegpagina.
  Ga naar de stamboom zélf: Geneanet: een grote en stabiele community
 3. Tip: Mijn genea
  Ga naar de uitlegpagina.
  Ga naar de stamboom zélf: Mijn genea: zeer modern en uitgebreid
 • Genealogie online
  Vooral in het begin van mijn stamboomonderzoek kwam ik hier vaak, ik vind de manier van weergave van de stamboom erg leuk.
  Maar: andere mensen kunnen geen toegang krijgen tot levende personen (met de gratis versie) en daar houdt het verhaal dan op, helaas...
 • Familysearch: de grootste community.
  Deze stamboom wordt niet meer geupdate, omdat familysearch een maximum stelt aan het te uploaden bestand (max. 3mb.) en onze stamboom is groter dan dat en omdat ik meer dan 2000 matches moet goedkeuren en dat is onbegonnen werk.
 • Geni: groot en met veel mogelijkheden.
  Deze stamboom wordt niet meer geupdate, omdat ik meer dan 2000 matches moet goedkeuren en dat is onbegonnen werk.
 
10 interessante personen in de stamboom  Menu ^
 1. Andries Maas: de Zeeuwse schipper / polderwerker die uiteindelijk in Amsterdam belandde en daar 12 kinderen grootbracht.
 2. Maria Manuela Robustiana Diaz: de Spaanse vrouw uit Villanueva de los infantes die een Belgische soldaat trouwde en in totaal 17 kinderen in Nederland grootbracht.
 3. Lolle van Ockinga: (1270) voorouder van het Friese adellijke geslacht uit Burgwerd-Oldeklooster, Witmarsum, Wonseradeel.
 4. Karel I (de Grote): 2-4-747, van 768 tot aan zijn dood koning der Franken. Daarnaast werd hij in 800 tot keizer van het Westen gekroond.
 5. Petrus Maes: 1565, de oudste tot nu toe bekende voorouder van het geslacht "Maes" uit Nieuwkerken Waas.
 6. Jan Janszoon van den Tempel: ca. 1340, schildknaap in 1385, raad, schepen en burgemeester en begijnmeester van Dordrecht (1397 en 1398).
 7. Jan Wouterszoon: ca. 1425, de oudst bekend voorouder van het geslacht "van ´t Wout".
 8. Josephus Maes: 1702, de man met de meeste kinderen, maar liefst 25 stuks uit 2 huwelijken.
 9. Willem van Rijssen: 1761, de Doesburger die naar de grote stad trok maar met zijn gezin moest leven in het armenhuis op de Barndesteeg (nadien deel van het hotel Krasnapolsky).
 10. Erwin Maas: de maker / eigenaar van deze stamboom.
 
Artikelen over personen in de stamboom  Menu ^
 

Nou: ik hoop dat het jullie allemaal een beetje gaat bevallen, er is van alles gewijzigd (en nóg), maar ik denk dat dit een leuke opzet is geworden.

 

Opmerkingen

 1. Erwin A.W. Maas zei:

  Beste genealogen: jullie kunnen hier ook reageren als jullie daar behoefte aan hebben!

 2. Markdown is toegestaan. Toegestane HTML-Tags: <strong>, <em>, <blockquote>, <code>, <pre>, <a>.