Zelf je stamboom beheren

Geschreven door Erwin A.W. Maas

Zeer leuk om te doen.

(Terug) naar de stamboom beginpagina

Als je je stamboom wilt gaan uitzoeken en deze zelf beheren en mogelijk ook publiceren, dan zijn daar allerlei verschillende mogelijkheden voor. Het enige dat je nodig hebt is iets waarmee je op internet kunt

Er zijn diverse programma's te downloaden die speciaal gemaakt zijn om de gevens in te voeren. Deze programma's kunnen vaak ook mooie overzichten maken.

Het is natuurlijk niet verplicht, maar je kunt je stamboom ook op internet publiceren (en zelfs aanmaken als je dat liever wilt).

❗ Klik hieronder op "...meer" om de uitleg te bekijken.

Hoe kun je een stamboom beheren?

 
Wat zijn de gratis mogelijkheden allemaal?  Menu ^

Er zijn grofweg 3 manieren: volledig online, online en offline, volledig in eigen beheer.

  • Online mogelijkheden: dit zijn communities waar je vooral online werkt, je hoeft niet over een programma te beschikken om personen in je stamboom te zetten, dat doe je op de website van de stamboomprovider zelf. Vaak worden de personen in je stamboom vergeleken met andere stambomen en krijg je voorstellen om deze overeenkomsten goed te keuren of niet, of aan te passen en dan goed te keuren. Een belangrijk voordeel is dat je vaak zonder veel moeite diverse nieuwe informatie en personen vindt, een belangrijk nadeel is dat je vaak foutieve informatie van anderen moet verbeteren en bij veel mensen kost dat heel veel tijd. Die personen die je moet matchen worden niet weergegeven zolang je geen goedkeuring hebt gegeven (en bij sommige providers kan dat alleen met een betaalde account), verder moet je alles 2x doen als je ook offline werkt, want niet alleen online moet je alles aanpassen danwel goedkeuren, maar je moet dat ook op je computer doen, anders kun je bij een nieuwe upload van je stamboom weer opnieuw alles gaan goedkeuren. Een ander belangrijk nadeel is dat je bij sommigen beperkte ruimte hebt, de grootte van je stamboom kan een keer hun maximum overschrijden zodat je moet overstappen naar een ander en voor afbeeldingen is er meestal maar bitter weinig ruimte.
  • On-/Offline mogelijkheden: bij deze communities kun je zonder grote verschillen, zowel online alsook offline werken. Met offline wordt bedoeld dat je op je PC of tablet o.i.d. de personen toevoegt, wijzigt enz., waarna je dan een bestand exporteert dat je weer kunt uploaden naar de stamboomprovider. Er zijn verschillende die zonder veel poespas (verplichte matches, goedkeuringen enz.) jou in staat stellen je stamboom te publiceren welke je op je eigen apparaat hebt gemaakt, te delen middels bestandsoverdracht met anderen of te manipuleren met alle mogelijkheden die er zijn en niet alleen de mogelijkheden die de stamboomprovider biedt. Je bent volledig eigenaar van alle gegevens en blijft alle vrijheid bezitten om je stamboom elders onder te brengen.
  • Volledig in eigen beheer: het verschil met de andere twee categorieën ligt in het feit dat je geen externe stamboomprovider gebruikt, maar de stamboom op een eigen website publiceert, deze kan betaald zijn met een domeinnaam en hostingaccount of gratis met een subdomein en uiteraard ook gratis hostingaccount. Er zijn diverse stamboomprogramma's (gratis en betaald) te downloaden die je dan vervolgens overzet naar je website, waarna je de offline gemaakte stamboom daar naartoe upload. Bij de meeste van deze programma's kun je zowel online alsook offline werken. Je hebt de volledige vrijheid om de layout aan te passen en alles zo in te richten zoals jou zelf het beste bevalt.
 
Online mogelijkheden / communities  Menu ^

De nadruk ligt hier bij het online muteren van de stamboom, er is wel een mogelijkheid om een bestand te uploaden, maar de online community is leidend, wat tot gevolg heeft dat je na een eerste upload van de offline gemaakte stamboom eerst een aantal personen moet goedkeuren danwel nakijken, omdat deze in andere stambomen ook voorkomen.
Dit kan prettig zijn als je vooral online wilt werken, dat scheelt een hele hoop opzoekwerk, maar dat betekent ook dat je, indien je ook offline wilt werken, ook in je eigen bestand alles moet aanpassen. Werk je volledig online, dan kan het later lastig worden als je wilt overstappen ergens anders heen, want ten eerste moet er dan een mogelijkheid zijn om een bestand met jouw stamboom te downloaden en ten tweede is het de vraag of dit bestand wel alle gegevens bevat. Een ander nadeel van volledig online werken is dat je maar beperkte ruimte hebt, waardoor je vaak niet al te veel foto's kunt toevoegen.

  • Geni.com: na de eerste upload moeten eerst alle matches goedgekeurd worden, anders kun je geen nieuw bestand meer uploaden.
  • Familysearch: personen waarvan je de matches niet goedkeurt worden niet in de stamboom weergegeven, daarnaast is er een ook een maximum grootte aan het te uploaden bestand, daarna kun je alleen nog online toevoegen.
 
On- en offline mogelijkheden / communities Menu ^

Bij deze websites kun je zonder extra handelingen zowel online alsook offline werken. Sommigen hiervan maken deel uit van een grotere community waar je informatie van andere stambomen kunt vinden, wat een hoop tijd scheelt. Deze sites bevatten ook informatie over te raadplegen bronnen en/of hebben een online archief volledig geïntegreerd zodat je binnen de stamboom kunt blijven tijdens het doen van je onderzoeken. Wil je later de stamboom op een andere manier op internet zetten, dan kun je bij al deze sites probleemloos je stamboom downloaden zodat je hem elders weer kunt gebruiken.

  • Stamboomonderzoek.com: zeer overzichtelijke stamboom, geïntegreerde koppeling met open archieven, layout volledig naar eigen wens aan te passen, volledige vrijheid om online danwel offline te werken.
  • Mijn genea: modern opgezet, overzichtelijk, layout aanpasbaar, zeer geschikt voor mobiele weergave, volledige vrijheid om zowel offline als online te werken.
  • Geneanet: zeer grote community, stabiel (bestaat al heel lang), uitgebreide overzichten mogelijk, volledige vrijheid om zowel online alsook offline te werken.
  • Genealogie online: zeer grote community, leuke eigen weergave van de stamboom, volledige vrijheid om zowel online alsook offline te werken.
 
In eigen beheer hebben  Menu ^

Deze categorie bevat alle mogelijkhedenom je stamboom te publiceren en te bewerken buiten een externe stamboomprovider om, dat wil zeggen dat je de stamboom óf op een eigen domein in beheer hebt (met een hostingaccount), óf op een (gratis) subdomein met (gratis) hostingaccount (bijv. bij infinityfree). Zodra je de eigen webruimte hebt, kun je diverse gratis stamboomapplicaties downloaden die je dan installeert en waar naartoe je de stamboom uploadt. Deze categorie geeft de meeste vrijheid van werken, kan zowel offline alsook online, veel foto's zijn mogelijk en de layout kan volledig aangepast worden naar eigen wens (soms is wat kennis van webtalen zoals HTML of PHP daarvoor nodig of handig).

  • Humogen: gaat al heel lang mee, zeer veel mogelijkheden en wordt nog altijd geupdate. Er is ook een forum waar je vragen kunt stellen.
  • Webtrees: (een andere versie van de standaard) mooie layout, overzichtelijk menu, veel mogelijkheden en ook een forum voor support.
 

Opmerkingen

  1. Markdown is toegestaan. Toegestane HTML-Tags: <strong>, <em>, <blockquote>, <code>, <pre>, <a>.