Rusland
Rusland, het grootste land ter wereld, beslaat een tiende van al het land op aarde. Het beslaat 11 tijdzones over twee continenten (Europa en Azië) en heeft kusten aan drie oceanen (de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan en het Noordpoolgebied).
Het Russische landschap varieert van woestijn tot bevroren kustlijn, hoge bergen tot gigantische moerassen. Een groot deel van Rusland bestaat uit glooiende, boomloze vlaktes die steppen worden genoemd. Siberië, dat driekwart van Rusland beslaat, wordt gedomineerd door uitgestrekte dennenbossen die taigas worden genoemd.
Er zijn ongeveer 120 etnische groepen in Rusland die meer dan honderd talen spreken. Ongeveer 80 procent van de Russen herleiden hun voorouders tot de Slaven die zich 1500 jaar geleden in het land vestigden. Andere belangrijke groepen zijn de Tataren, die met de Mongoolse indringers kwamen, en Oekraïners.
Rusland is thuisbasis van een groot aantal ecosystemen en soorten. De bossen, steppen en toendra's bieden leefgebied voor veel zeldzame dieren, waaronder Aziatische zwarte beren, sneeuwluipaarden, ijsberen en kleine, konijnachtige zoogdieren die pika's worden genoemd.
De eerste nationale parken van Rusland werden opgericht in de 19e eeuw, maar tientallen jaren van ongereguleerde vervuiling hebben hun tol geëist van veel van de wilde plekken van het land. Momenteel wordt ongeveer 1 procent van het Russische landoppervlak beschermd in reservaten, bekend als zapovedniks. De beroemdste diersoort van Rusland is de Siberische tijger, de grootste kat ter wereld. Inheems in de bossen van Oost-Rusland, kunnen deze bedreigde reuzen 10 3 meter lang zijn en tot 300 kilogram wegen.
De geschiedenis van Rusland als democratie is kort. De eerste verkiezingen van het land, in 1917, werden snel teruggedraaid door de bolsjewieken, en pas bij de verkiezing van Boris Jeltsin in 1991 kreeg de democratie weer voet aan de grond.
Rusland is een federatie van 86 republieken, provincies, territoria en districten, allemaal gecontroleerd door de regering in Moskou. Het staatshoofd is een door het volk gekozen president. De economie is gebaseerd op een enorme voorraad natuurlijke hulpbronnen, waaronder olie, kolen, ijzererts, goud en aluminium.
Rusland heeft ongeveer 100.000 rivieren, waaronder enkele van de langste en machtigste ter wereld. Het heeft ook veel meren, waaronder de twee grootste van Europa: Ladoga en Onega. Het Baikalmeer in Siberië bevat meer water dan enig ander meer op aarde.
Tijdlijn (geschiedenis) van Rusland:
- 862: De eerste grote Oost-Slavische staat, Kievan Rus, wordt gesticht en geleid door de Viking Oleg van Novgorod (hoewel sommige historici dit verhaal betwisten). Kiev wordt 20 jaar later de hoofdstad.
- 980-1015: Prins Vladimir de Grote, die zich bekeert van het heidendom tot het orthodoxe christendom, regeert de Rurik-dynastie terwijl hij zijn nieuwe religie verspreidt. Zijn zoon, Yaroslav de Wijze, regeert van 1019-1054 als grootvorst en stelt een geschreven wetboek op en Kiev wordt een centrum van politiek en cultuur in Oost-Europa.
- 1237-1240: Mongolen vallen Kievan Rus binnen en vernietigen steden, waaronder Kiev en Moskou. De Khan van de "Gouden Horde" regeert Rusland tot 1480.
- 1480-1505: Ivan III (bekend als Ivan de Grote) regeert, bevrijdt Rusland van de Mongolen en consolideert de Moskovische heerschappij.
- 1547-1584: Ivan IV (of Ivan de Verschrikkelijke) wordt de eerste tsaar van Rusland. De kleinzoon van Ivan de Grote breidt het Moskovietengebied uit naar Siberië, terwijl hij een schrikbewind instelt tegen de adel met behulp van militair bewind. Hij sterft aan een beroerte in 1584.
- 1613: Na een aantal jaren van onrust, hongersnood, burgeroorlog en invasies wordt Mikhail Romanov op 16-jarige leeftijd tot tsaar gekroond, waarmee een einde komt aan een lange periode van instabiliteit. De Romanov-dynastie zal drie eeuwen lang over Rusland heersen.
- 1689-1725: Peter de Grote regeert tot aan zijn dood, bouwt een nieuwe hoofdstad in St. Petersburg, moderniseert het leger (en richt de Russische marine op) en reorganiseert de regering. Met zijn introductie van de West-Europese cultuur wordt Rusland een wereldmacht.
- 1762: De langst regerende vrouwelijke leider van Rusland, Catharina II, of Catharina de Grote, neemt de macht over in een bloedeloze staatsgreep en haar regering markeert het tijdperk van verlichting in Rusland. Een kampioen van de kunsten, haar meer dan 30-jarige heerschappij verlegt ook de grenzen van Rusland.
- 1853-1856: Als gevolg van Russische druk op Turkije en religieuze spanningen vecht het Ottomaanse Rijk, samen met Britse en Franse troepen, tegen Rusland en tsaar Nicolaas I in de Krimoorlog. Rusland is kreupel in zijn nederlaag.
- 1861: Tsaar Alexander II vaardigt zijn emancipatiehervorming uit, waarbij de lijfeigenschap wordt afgeschaft en boeren land kunnen kopen. Zijn andere opmerkelijke hervormingen omvatten universele militaire dienst, versterking van de Russische grenzen en bevordering van zelfbestuur. In 1867 verkoopt hij Alaska en de Aleoeten aan de Verenigde Staten en verguldt hij met de opbrengst de koepels van de St. Isaac-kathedraal in St. Petersburg. Hij wordt vermoord in 1881.
- 1914: Rusland betreedt het toneel van de eerste wereldoorlog tegen Oostenrijk-Hongarije ter verdediging van Servië.
- 6-7 november 1917: De gewelddadige Russische revolutie markeert het einde van de Romanov-dynastie en het Russische keizerlijke bewind, terwijl de bolsjewieken, onder leiding van Vladimir Lenin, de macht grijpen en uiteindelijk de Communistische Partij van de Sovjet-Unie worden. Later dat jaar breekt een burgeroorlog uit, waarbij het Rode Leger van Lenin de overwinning opeist en de Sovjet-Unie wordt opgericht. Lenin regeert tot aan zijn dood in 1924.
- 1929-1953: Joseph Stalin wordt dictator en verandert Rusland van een boerenmaatschappij in een militaire en industriële macht. Zijn totalitaire heerschappij omvat zijn Grote Zuivering, die begon in 1934, waarbij minstens 750.000 mensen werden gedood om de oppositie uit te schakelen. Hij sterft in 1953, na een beroerte.
- 1939: De Tweede Wereldoorlog begint en, in overeenstemming met een pact tussen Stalin en Adolf Hitler, vallen ze Polen, Roemenië, Estland, Letland, Litouwen en Finland binnen. Duitsland verbreekt de overeenkomst in 1941 en valt Rusland binnen, dat zich vervolgens bij de geallieerden aansluit. De overwinning van het Russische leger in de Slag om Stalingrad is een belangrijk keerpunt in het beëindigen van de oorlog.
- 5 maart 1946: In een toespraak verklaart Winston Churchill dat "een IJzeren Gordijn over het continent is neergedaald" en dat de Koude Oorlog groeit naarmate de Sovjets revolutie bevorderen in China, Azië en het Midden- en Nabije Oosten. In 1949 ontploffen de Sovjets een atoombom, waardoor de nucleaire wapenwedloop wordt bespoedigd.
- 4 oktober 1957: De Sovjet-Unie lanceert Spoetnik I, de eerste kunstmatige satelliet die in ongeveer 98 minuten om de aarde draait en de aanzet geeft tot de Space Race. In 1961 wordt de Sovjet Joeri Gagarin de eerste persoon die in de ruimte vliegt.
- Oktober 1962: De 13-daagse Cubaanse rakettencrisis leidt ertoe dat Amerikanen vrezen dat een nucleaire oorlog nabij is met de installatie van Sovjet-kernraketten in Cuba. Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov stemt er uiteindelijk mee in om de raketten te verwijderen, terwijl president John F. Kennedy ermee instemt Cuba niet binnen te vallen en Amerikaanse raketten uit Turkije te verwijderen.
- 11 maart 1985: Michail Gorbatsjov wordt gekozen tot algemeen secretaris van de Communistische Partij en dus feitelijk de leider van Rusland. Zijn hervormingsinspanningen omvatten perestrojka (herstructurering van de Russische economie), glasnost (grotere openheid) en topgesprekken met de Amerikaanse president Ronald Reagan om een einde te maken aan de Koude Oorlog. In 1990 wordt hij tot president gekozen, hetzelfde jaar dat hij de Nobelprijs voor de Vrede wint voor het vreedzaam beëindigen van de Koude Oorlog.
- 26 april 1986: De ramp in Tsjernobyl, 's werelds ergste nucleaire ongeval, vindt plaats in de kerncentrale van Tsjernobyl in de buurt van Kiev in Oekraïne. Resulterend in duizenden doden en 70.000 ernstige vergiftigingsgevallen, zal de straal van 18 mijl rond de fabriek (en niet langer de thuisbasis van bijna 150.000 mensen), zo'n 150 jaar onleefbaar blijven.
- 12 juni 1991: Boris Jeltsin wint de eerste populaire presidentsverkiezingen in Rusland en dringt aan op democratie.
- 25 december 1991: Na een mislukte staatsgreep van de Communistische Partij wordt de Sovjet-Unie ontbonden en treedt Gorbatsjov af. Met Oekraïne en Wit-Rusland vormt Rusland het Gemenebest van Onafhankelijke Staten, waar de meeste voormalige Sovjetrepublieken zich uiteindelijk bij aansluiten. Jeltsin begint de door de communisten opgelegde prijscontroles en hervormingen op te heffen, en in 1993 ondertekent hij het START II-verdrag, waarin hij beloofde kernwapens te verminderen. Hij wint de herverkiezing in 1996, maar treedt af in 1999 en benoemt Vladimir Poetin, zijn premier, tot waarnemend president.
- December 1994: Russische troepen trekken de afgescheiden republiek Tsjetsjenië binnen om een onafhankelijkheidsbeweging te stoppen. In de 20 maanden durende oorlog die eindigt met een compromis, komen naar schatting 100.000 mensen om het leven. Tsjetsjeense rebellen zetten een campagne voor onafhankelijkheid voort, soms door terroristische acties in Rusland.
- 26 maart 2000: Vladimir Poetin wordt tot president gekozen en wordt in 2004 in een aardverschuiving herkozen. Vanwege termijnbeperkingen verlaat hij zijn ambt in 2008, wanneer zijn beschermeling Dmitri Medvedev wordt gekozen en dient hij als zijn premier. Vervolgens wordt Poetin in 2012 herkozen als president.
- 25 juli 2016: Poetin wint nog een verkiezing in 2018 en wordt beëdigd voor nog eens 6 jaar.