Gedetailleerde informatie (po)

Pollux

Ook wel Polydeuces genoemd. Een figuur uit de Griekse mythologie en tweelingbroer van Castor. Tevens 1 van de twee sterren die het sterrenbeeld Tweelingen vormt. Zoon van Zeus en de sterfelijke Leda van Sparta. Pollux en zijn broer zijn geboren uit eieren nadat Zeus Leda als zwaan had bezocht. Omdat Leda sterfelijk was, waren Castor en Pollux dat ook. pollux was een groot worstelaar en won vele spelen op dergelijke disciplines. Zowel Castor als Pollux maakten deel uit van het schip van Jason onder de noemer de Argonauten die op zoek gingen naar het Gulden Vlies. Toen Castor en Pollux terugkeerden van deze queeste, raakten ze betrokken bij een gevecht tussen jonge mannen, Castor kwam hierbij jammerlijk om. Zeus die Pollux onsterfelijk wilde maken liet zich door deze zelfde omhalen om dat ook met Castor te doen, nadien leefden ze in Hades als overleden sterfelijken (Dioscuri).

Polykleitos (ca. 470 - 423 v.C.)

Grieks beeldhouwer, werkte voornamelijk in brons, maar ook in marmer. Behoorde tot de Peloponnesische richting. Heeft in het bijzonder jongelingsfiguren uitgebeeld. Er zijn veel kopieën van hem te vinden. De zgn. Doryforos (speerdrager), de Diadumenos, een amazone en de Kuniskos (een jonge atleet) behoren tot zijn bekendste werken.

Polytheïsme

Het aanbidden/vereren van meerdere goden naast elkaar, in tegenstelling tot monotheïsme, waarbij slechts één God als de enige ware wordt vereerd.

Porphyrius

Porphyrius (234?–305? v.C.) was een neoplatonistische filosoof geboren in Tyrus in Fenicië. Hij studeerde bij Longinus in Athene en vervolgens bij Plotinus in Rome van 263–269 v.C. en werd een volgeling van diens versie van het platonisme. Porphyrius schreef in zowat elke tak van wetenschap die destijds werd beoefend, maar slechts een deel van zijn grote productie is bewaard gebleven. Porphyrius was een invloedrijk denker. Hij paste het neoplatonisme toe op heidense religie en andere sferen en is als zodanig een sleutelfiguur in de verbreiding van het neoplatonische denken. Zijn geschriften over de logische werken van Aristoteles, die gedeeltelijk bewaard zijn gebleven en invloedrijk zijn in het Latijnse Westen door Boethius' vertalingen, bevatten pogingen om de logische geschriften van Aristoteles in overeenstemming te brengen met het platonisme. Een dergelijke verzoenende houding ten opzichte van Aristoteles kenmerkt veel van zijn filosofie.

Poseidon (Latijn: Neptunus)

In de Homerische mythologie, broer van Zeus en god van de zee. Oorspronkelijk een paardgestalte. Vooral wagenrennen zijn aan hem gewijd. Schenkt in de strijd met Athene, om het bezit van Attika, het paard aan Oinomaos. Vader van Pegasos. Wordt pas later god van de zee, bekend om zijn drietand (voorheen hoefslag). Krijgt als zeegod in de Olympische godenleer een vrouw naast zich genaamd Amfitrite die hem zijn zoon Triton schenkt. Bij een andere vrouw verwekt hij Polyfemos. Tot zijn gevolg behoren o.a. de Nereïden.
 

Voetnoten: