Gedetailleerde informatie (in)

Inanna (Isjtar/Ishtar)

Oude godin van de vruchtbaarheid, moedergodin en godin van de liefde in het oude Sumerië Babylonië en Assyrië, dochter van Nanna-Sin. Was daarnaast ook een oorlogsgodin en in haar naam zijn vele wrede veldslagen en massamoorden gepleegd. Heeft vele namen, afhankelijk van de overheersers kreeg Ishtar een bijnaam, zoals Ishtar-Venus of (in de Akkadische periode) Ishtar-Annunita. ook wel Malkat (koningin). Was het meest verbreid van alle goden.

India (Bharat)

Het huidige India was in de oudheid vooral in het noorden belangrijk, Noord-India wordt/werd ook wel Indië genoemd. In de oude tijd was dit de benaming voor het stroomgebied van de Indus. Later was dit het gebied tussen Zuid-Oost Perzië tot Zuid-West China en tussen Elboers, Hindoe Koesj en Himalaya en de Indische oceaan inclusief de Archipel en andere eilanden. Later ging men Voor-Indië, Achter-Indië en Indische Archipel onderscheiden. In Nederland was Indisch de benaming voor het voormalig Nederlands-Indië. De benaming oost en west Indië berusten op de onbekendheid met de wereldkaart in de tijd van Columbus.

Indra

De meest op de voorgrond tredende Indische godheid in de vedatijd, god van de natuurkrachten (vruchtbaarheid, donder enz.). Hij staat aan het hoofd van de goden in hun strijd tegen de demonen en brengt de mens de kosmos. Hij leeft in zijn hemel (op de berg Mandara, waar in de stad Amarävati zijn -door een lusthof omgeven- prachtige paleis staat) omringd door dienende geesten. Gandharva's (halfgoden) en Apsara's zingen zijn lof en voeren dansen voor hem uit. Daarin komen ook de in de slag gevallen helden. Zijn vrouw is Saki. Het vedische aspect van Indra raakt in latere tijd op de achtergrond. Hij geeft dan, als vegetatiemacht op landbouwfeesten vereerd, vruchtbaarheid. Lit.: H.Lommel: Der Arische Kriegsgott (1939), J.Gonda: De Indische Godsdiensten (1953).

Indus

(Sanskriet: Sindhu). Rivier in westelijk Voor-Indië. Ontspringt in Trans-Himalaya en mondt uit in de Arabische Zee. Ca. 3.200 km. lang, met een stroomgebied van ca. 960.000km2. De waterstand varieert van 0,15 tot 4,2 meter. De indus is van groot belang voor de irrigatie van Pakistan en Kasjmir.
 

Sociale (en andere) dingen: