Gedetailleerde informatie (br)

Branchidae

Branchidae, familienaam van de priesters die het Apollo-heiligdom Didyma ten zuiden van Milete bedienden en beschouwd werden als afstammelingen van Branchus, Apollo's gunsteling die van de god de gave der profetie verkreeg. De heilige weg van Didyma naar de haven van Panormus was geflankeerd door grote zittende beelden van Branchidae, waarvan er een tiental zijn teruggevonden; deze dateren uit de 6e eeuw v.C. en bevinden zich momenteel in het British Museum.

Briseis

Zus van Chryseis, dochter van Chryses, priester van Apollo. Aanvankelijk was Briseis concubine van Achilles nadat de Grieken haar op veldtochten, tesamen met haar zus had veroverd. De dames waren een mooie buit: beiden waren wonderschoon. Toen Agamemnon Chryseis moest afstaan vanwege de toorn van Apollo, nam hij Briseis daarvoor in de plaats. Achilles besloot furieus niet meer aan de trojaanse oorlog deel te nemen en trok zijn leger terug. Dat hebben de grieken nog geweten: er was niemand sterker dan de Trojaan Hector, behalve Achilles, maar die deed niet meer mee.

Bryaxis (4e eeuw v.C.)

Grieks beeldhouwer, werkte mee aan het Mausoleum te Halikarnassos. Evenals vele sculpturen vervaardigde hij ook het beeld van Apollon in het bos (heilige woud) van Daphne, bij Antiochië. In 1891 werd te Athene zijn handtekening ontdekt aan de basis van een drievoet (statief). Deze basis is gehouwen in reliëf met afbeeldingen van ruiters.
 

Sociale (en andere) dingen: