Huizenbouw in het verleden

Geschreven door Erwin A.W. Maas

Vroeger...🙄

Waar het om huizen bouwen gaat, ging het er vroeger heel anders aan toe dan tegenwoordig: er waren veel minder regels, vooral op het platteland.

Men gebruikte voornamelijk natuurlijke materialen zoals hout, leem, stro en stenen. Daar was ook veel meer van aanwezig, er was nog lang niet zoveel ontbossing en bebouwing dan in de huidige tijd en veel mensen waren erg arm en hadden tóch een dak boven het hoofd nodig.

Twee korte filmpjes

Onderstaand filmpje geeft een indruk van de diverse bouwstijlen van honderden jaren geleden, sommige zien er zeer stabiel en veilig uit, maar in de meeste Westerse landen is het niet toegestaan een bewoning te bouwen zonder vergunningen. Ik woon overigens in Portugal en daar zijn veel regio's waar minder zwaar getild wordt aan dit soort dingen. Vandaar dat wij zelf een houten huis hebben kunnen bouwen.

Het volgende filmpje toont over het algemeen nog véél primitievere bouwtechnieken die al in het mesolithicum (meer dan 12.000 jaar geleden) werden toegepast:

Mocht je overigens geïnteresseerd zijn in wonen op een dergelijke manier in Portugal, dan zou je eens een bezoek kunnen brengen aan onze (Engelse) Portugal-websites.

Opmerkingen

  1. Griet den Baker zei:

    Wat een gave filmpjes, zó inspirerend... Ik zou meteen willen beginnen... áls ik een stukje grond zou hebben waarop dat kan en mag.
  2. Willem van de Madocke zei:

    @Griet : in Portugal kun je stukjes grond kopen waarop dat mag voor ca. 1000 euro of meer 😉
  3. Markdown is toegestaan. Toegestane HTML-Tags: <strong>, <em>, <blockquote>, <code>, <pre>, <a>.