|
|||
Karel I de Grote, zoon van Pippijn III de Korte en Bertrada van Laon.
Geboren 2 apr 747 Ingelheim, Herstal, overleden 28 jan 814 Aken, leeftijd 66 jaar Karel de Grote Duits: Karl der Große Frans en Engels: Charlemagne Latijn: Carolus Magnus of Karolus Magnus Vermoedelijk Herstal, waarschijnlijk 2 april 747 of 748 Aken, 28 januari 814 Was van 768 tot aan zijn dood koning der Franken. Daarnaast werd hij in 800 tot keizer van het Westen gekroond. Karel was de zoon van Pepijn de Korte en Bertrada van Laon, bijgenaamd "Bertrada met de grote voet". Hij is overleden na een kort ziekbed (vermoedelijk longontsteking) en is in keizerlijke kleding en zittend in een zetel ingemetseld in een crypte onder de dom van Aken. Karel heeft lange tijd geregeerd en met veel succes zijn macht geconsolideerd, het Frankische Rijk verder uitgebreid en tot grotere bloei gebracht. Doordat maar één van zijn zoons (Lodewijk de Vrome) hem overleefde kon hij het rijk bovendien ook onverdeeld nalaten. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_de_Grote
Gehuwd 767, leeftijd 19 of 20 jaar (12 of 13 jaar gehuwd) met:
Himiltrude
Overleden 780 Himiltrude (?-780) was een jeugdliefde en vanaf 767 de eerste echtgenote van Karel de Grote. Haar afkomst is onduidelijk, maar zij was van Frankische afkomst. Rond 769 al werd zij verstoten ten voordele van Desiderata van Lombardije. Himiltrude overleed in een klooster. Hun huwelijk werd nadien in twijfel getrokken en haar kinderen aangemerkt als bastaarden.
Kinderen:
1.
AmaudruGeboren voor 770 2.
Pepijn de GebocheldeGeboren 770, overleden 811, leeftijd 40 of 41 jaar Pepijn de Gebochelde (770 - 811) was een zoon van Karel de Grote en diens eerste echtgenote Himiltrude. Pepijn was de eerstgeboren zoon van Karel de Grote, maar zou nooit een rol spelen in de erfopvolging. Nadat in 781 Karel de Grote's zoon Karloman, ook Pepijn genoemd, geboren werd, verloor Pepijn de Gebochelde zijn rechten en werd hij als bastaard aangemerkt, omdat men het huwelijk van zijn moeder met Karel de Grote in twijfel trok. Pepijn bleef echter aan het hof van zijn vader en maakte zich daar populair bij een deel van de adel. Nadat hij in 791-792 met de adellijke oppositie gecomplotteerd had tegen Karel de Grote om zijn opvolgingsrecht veilig te stellen, werd Pepijn voor de rest van zijn dagen in het klooster van Prüm opgesloten. Hij bleef ongehuwd. |
|
|||
2e huwelijk (gescheiden)
Karel I de Grote, zoon van Pippijn III de Korte en Bertrada van Laon.
Gehuwd 768, leeftijd 20 of 21 jaar Gescheiden 771 (2 of 3 jaar gehuwd) van:
Desiderata van Lombardije, leeftijd bij huwelijk 17 of 18 jaar
Geboren 750 Desiderata van Lombardije (750-) was een dochter van Diederik van Lombardije en van Ansa. Zij huwde in 768 met Karel de Grote, maar werd al spoedig verstoten. Dit huwelijk was het enige dat in die periode gesloten werd met een buitenlandse partner. |
|
|||
3e huwelijk
Karel I de Grote, zoon van Pippijn III de Korte en Bertrada van Laon.
Gehuwd 30 apr 771 Aken, leeftijd 24 jaar (12 jaar gehuwd) met:
Hildegard in de Vinzgouw, leeftijd bij huwelijk 12 of 13 jaar, dochter van Gerold I in de Vinzgouw en Emma de Alamannen.
Geboren 758, overleden 30 apr 783, leeftijd 24 of 25 jaar Hildegard (ca. 757 - Thionville, 30 april 783) was een dochter van de belangrijke Frankische edelman Gerold van de Vinzgau en Emma. In 771 werd zij de derde vrouw van Karel de Grote. Ze is begraven in de abdij van St Arnulf te Metz. Karel wilde haar zo graag tot vrouw dat hij zijn vorige vrouw zonder geldige aanleiding verstootte en daarmee ook zijn bondgenootschap met de Longobarden om zeep hielp - maar het politieke belang van Hildegard als lid van een prominente Schwabischefamilie was misschien groter. Ook was Hildegard volgens heersende opvattingen te jong om te trouwen (ze was 13) en zeker te jong om direct al kinderen te krijgen (ze kregen hun eerste kind toen ze 14 was). Hun huwelijk werd dan ook algemeen als ongeldig beschouwd totdat de paus als wederdienst voor de politieke hulp van Karel in 774 (dus na 3 jaar) het huwelijk alsnog erkende. Hildegard volgde Karel op de meeste van zijn tochten en kreeg ook een aantal kinderen in Italië, Saksen en Aquitanië. Na 12 jaar huwelijk en 9 zwangerschappen stierf Hildegard in het kraambed. Kort voor haar dood heeft ze nog een schenking gedaan aan de abdij van St Arnulf in Metz, ook Karel schenkt deze abdij een hof op de dag na haar overlijden en Hildegard werd daar begraven.
Kinderen:
1.
Karel de JongereGeboren 772, overleden 811, leeftijd 38 of 39 jaar Karel de Jongere (Aken, ca. 772 - Beieren, 4 december 811), was de tweede zoon van Karel de Grote en de eerste zoon bij diens tweede vrouw, Hildegard.[1] Toen Karel de Grote zijn rijk onder zijn zonen verdeelde, werd Karel de Jongere als koning van Neustrië aangewezen. Hij overleed echter drie jaar voor de dood van zijn vader. 2.
AdelaisGeboren ± 774, overleden ± 775 Begraven in de abdij van St.-Arnulf te Metz geboren tijdens het beleg van Pavia, maar overleden op de terugreis. Begraven in de abdij van St.-Arnulf te Metz 3.
Rotrudis "Hruodtrud"Geboren 775, overleden 6 jun 810, leeftijd 34 of 35 jaar Rotrudis (Hruodtrud) (775 – 6 juni 810) was één van de ruim twintig kinderen van Karel de Grote. Ze was de tweede dochter uit zijn huwelijk met zijn tweede vrouw, Hildegard van de Vinzgau. In sommige bronnen wordt ze ook de oudste dochter genoemd omdat haar oudere zuster Adalhaid als zuigeling stierf. In haar jeugd werd Rotrudis opgevoed en onderwezen aan het hof van Karel de Grote. Ze kreeg daar onderricht van diens belangrijkste raadgever Alcuin van York, die in zijn geschriften naar haar verwijst als Columba. Toen zij zes jaar oud was sloten Karel de Grote en keizerin Irene van het Byzantijnse Rijk een akkoord waarbij Rotrudis verloofd werd met haar negenjarige zoon Constantijn VI, die officieel Irene's medekeizer was. 4.
BertradaGeboren 775, overleden 825, leeftijd 49 of 50 jaar Minnares van Angilbert, lekenabt van de Abdij van Saint-Riquier. Zij werd door Lodewijk de Vrome van zijn hof verbannen toen hij keizer werd 5.
Pippijn I der FrankenGeboren 777, overleden 8 jul 810, leeftijd 32 of 33 jaar Pepijn van Italië, oorspr. Karloman, (april 777 - 8 juli 810) was de oudste wettige zoon van Karel de Grote (na diens bastaardzoon Pepijn met de Bult) en zijn derde vrouw Hildegard. Hij was koning (bestuurder en militair bevelhebber) van Italië binnen het rijk van zijn vader. In 781 bezocht Karel Italië, officieel als bedevaartganger, maar mede om er orde op zaken te stellen en het land beter onder Karolingisch gezag te brengen. Hij benoemde er op 15 april zijn zoon Karloman (Pepijn) als koning. Hij brak met opzet met de traditie door hem tot koning van Italië te maken en niet van het nog maar net veroverde Lombardije, hoewel Karloman zich wel vestigde in de oude hoofdstad van de Langobarden, Pavia. Deze benoeming maakte deel uit van de politiek van Karel om het bestuur en de militaire organisatie van zijn rijk te decentraliseren, zodat ook tijdens zijn afwezigheid het rijk adequaat kon worden verdedigd. Karloman was bij zijn benoeming 8 jaar oud en zijn taken werden uitgevoerd door belangrijke hovelingen,zoals abt Adelard van Corbie en hertog Erik van Friuli. Na de mislukte opstand van Karlomans halfbroer Pepijn met de Bult in 792, viel die in ongenade. Karloman werd door de paus opnieuw gedoopt met de naam Pepijn. 6.
Lotharius "Lothar"Geboren 778, overleden 779, leeftijd minder dan 1 jaar oud Tweelingbroer van Lodewijk, jong overleden 7.
Lodewijk IGeboren 778 Chasseneuil Terwijl Karel de Grote in Noord-Spanje op veldtocht was, beviel zijn vrouw Hildegard, hetzij op 11 april, hetzij in juni/augustus 778 in de palts van Chasseneuil bij Poitiers van een tweeling. Na Karels terugkeer werden ze als Lodewijk en Lothar gedoopt. De Karolingische koningsnamen Karel, Karloman en Pepijn waren reeds aan Karels eerder geboren zonen vergeven, zodat men besloot terug te grijpen naar deze van de belangrijkste Merovingische koningen Chlodowech I ofte Clovis, en Chlotarius I. De kleine Lothar stierf reeds in 779, maar Lodewijk overleefde., overleden 20 jun 840 Ingelheim, leeftijd 61 of 62 jaar Lodewijk de Vrome (Chasseneuil bij Poitiers, 11 april 778 - Ingelheim am Rhein, 20 juni 840) volgde zijn vader Karel de Grote na diens dood in 814 op als koning van de Franken. Lodewijk heeft een goede opleiding gekregen en was zeer gelovig. Hij streefde er naar een goede keizer te zijn en de erfenis van zijn vader te bestendigen. Hij was de eerste Frankische heerser die bij de regeling van de erfopvolging afweek van het Salische recht, dat eiste dat het rijk in gelijke delen onder zijn zoons zou moeten worden verdeeld. Deze praktijk leidde steevast tot jaren of zelfs generaties van oorlogen tussen de Frankische deel-koninkrijken. In plaats daarvan probeerde hij een regeling te formuleren waardoor het rijk ongedeeld zou blijven. Zijn autoriteit en zijn politieke talent waren onvoldoende om deze regeling met succes door te voeren. Doordat zijn oudste zoons en veel van de hoge edelen zich benadeeld voelden, werd het laatste decennium van zijn regering gekenmerkt door burgeroorlogen en het afbrokkelen van Lodewijks positie. Na zijn dood werd het rijk tussen zijn nog levende zoons verdeeld. Hiermee werd de basis gelegd voor de staatkundige verdeling van Europa in het latere Frankrijk, Duitsland en Italië. 8.
GiselaGeboren 781, gedoopt Milaan, overleden ± 808, leeftijd ongeveer 27 jaar Gisela (ca. 781 - 808) was een dochter van Karel de Grote uit zijn derde huwelijk met Hildegard. Behalve haar geboorte en sterfjaar is er weinig bekend over het leven van Gisela. Zij dient niet verward te worden met haar tante Gisela, naar wie zij waarschijnlijk is vernoemd. 9.
HildegardGeboren 783, overleden 783 40 dagen oud geworden en begraven in de abdij van St.-Arnulf te Metz. Haar moeder overleed tijdens of na haar geboorte. |
|
|||
4e huwelijk relatie
Karel I de Grote, zoon van Pippijn III de Korte en Bertrada van Laon.
Onbekende relatie ± 773, leeftijd ongeveer 26 jaar met:
Kind:
1.
Adeltrud |
|
|||
5e huwelijk relatie
Karel I de Grote, zoon van Pippijn III de Korte en Bertrada van Laon.
Onbekende relatie ± 775, leeftijd ongeveer 28 jaar met:
Madelgard, leeftijd bij relatie ongeveer 13 jaar
Geboren ± 762
Kind:
1.
RouthildisGeboren 784, overleden 24 mrt 852, leeftijd 67 of 68 jaar Abdis van Faremoutiers |
|
|||
6e huwelijk
Karel I de Grote, zoon van Pippijn III de Korte en Bertrada van Laon.
Gehuwd 783, leeftijd 35 of 36 jaar (10 of 11 jaar gehuwd) met:
Fastrada, leeftijd bij huwelijk 17 of 18 jaar
Geboren 765, overleden 10 aug 794 Frankfurt Am Main, leeftijd 28 of 29 jaar Fastrade (?, 765 - Frankfurt, 10 augustus 794) was een dochter van Rudolf III van Franken en van Aeda van Beieren. Zij huwde in 783 met Karel de Grote. Bekend is haar scherp verzet tegen de Saksen en haar pogingen om Pepijn met de Bult, (een zoon van Karel de Grote uit zijn eerste huwelijk met Himiltrude), om te brengen.
Kinderen:
1.
TheodradaGeboren 785, overleden 850, leeftijd 64 of 65 jaar Abdis van Argenteuil tot 828, daarna abdis van de abdij van Schwarzach-am-Main. |
|
|||
7e huwelijk relatie
Karel I de Grote, zoon van Pippijn III de Korte en Bertrada van Laon.
Onbekende relatie ± 783, leeftijd ongeveer 36 jaar met:
Sigrada, leeftijd bij relatie ongeveer 23 jaar
Geboren ± 760
Kind:
1.
RothaidGeboren 784, overleden na 800, leeftijd minimaal 16 jaar |
|
|||
8e huwelijk relatie (gescheiden)
Karel I de Grote, zoon van Pippijn III de Korte en Bertrada van Laon.
Onbekende relatie ± 790, leeftijd ongeveer 43 jaar Gescheiden ± 794 van: |
|
|||
9e huwelijk
Karel I de Grote, zoon van Pippijn III de Korte en Bertrada van Laon.
Gehuwd 794, leeftijd 46 of 47 jaar (5 of 6 jaar gehuwd) met:
Luitgarde van Alemanië, leeftijd bij huwelijk 17 of 18 jaar
Geboren 776, overleden 4 jun 800 Tours, leeftijd 23 of 24 jaar Luitgarde van Alemanië (?, 776 - Tours, 4 juni 800) was een dochter van Luitfried II van Sundgau en van Hiltrude van Wormsgau. Zij huwde in 794 met Karel de Grote, maar schonk hem geen kinderen. In tegenstelling tot haar onstuimige voorgangster Fastrade van Franken, was Luitgarde rustig van aard. Alcuinus roemde haar liefde tot de letteren. Na haar dood in 800 zou Karel de Grote niet meer hertrouwen. |
|
|||
10e huwelijk relatie
Karel I de Grote, zoon van Pippijn III de Korte en Bertrada van Laon.
Onbekende relatie ± 794, leeftijd ongeveer 47 jaar met: |
|
|||
11e huwelijk relatie
Karel I de Grote, zoon van Pippijn III de Korte en Bertrada van Laon.
Onbekende relatie ± 800, leeftijd ongeveer 53 jaar met:
Regina
Kinderen:
1.
DrogoGeboren 17 jun 801, overleden 8 dec 855 Metz, leeftijd 54 jaar In 818 door Lodewijk de Vrome gedwongen in het klooster in te treden. Abt van Luxeuil, bisschop van Metz. Verdronken toen hij tijdens het vissen in het water viel. Ook bekend als Drogo of Dreux was de onwettige zoon van Karel de Grote en zijn concubine Regina. Hij werd monnik in 818, abt van Luxeuil in 820, bisschop van Metz in 823 en aartsbisschop in 834. 2.
HugoGeboren ± 804, overleden 14 jun 844, leeftijd ongeveer 40 jaar Hugo der Franken (ca. 804 - 14 juni 844) was een zoon van Karel de Grote en Regina, één van zijn minnaressen. Hugo werd in 818 door Lodewijk de Vrome, zijn halfbroer, gedwongen in het klooster in te treden. Hij werd monnik in Charroux (818), abt van Saint-Quentin (822-823), abt van Lobbes, abt van Saint-Bertin (836), abt van Noaillé. Hij was ook aartskanselier van Lodewijk de Vrome (834-840). Hij sneuvelde in een veldslag tussen Karel de Kale en Pepijn van Aquitanië. 3.
TheodorikGeboren 807, overleden na 818, leeftijd minimaal 11 jaar In 818 door Lodewijk de Vrome gedwongen in het klooster in te treden. |