|
|||
Bertrada van Laon, dochter van Charibert van Laon en N.N..
Geboren mei 720, overleden 12 jul 783, leeftijd 63 jaar Bertrada van Laon, ook wel bekend als Bertha met de Grote Voet (mei 720 – 12 juli 783) was een Frankische koningin. Ze kreeg haar bijnaam omdat ze een klompvoet had. Bertrada was een dochter van Charibert van Laon. In 740 trouwde ze met Pepijn de Korte, als zijn tweede vrouw. Door te nauwe verwantschap waren er jaren nodig voordat de kerk het huwelijk erkende. In 762 wilde Pepijn haar verstoten, maar dat mislukte door verzet van de paus. Bertrada was een belangrijke adviseur van haar man en volgde hem op zijn veldtochten. Ze probeerde de vrede tussen haar zoons Karel en Carloman te bewaren. Zo arrangeerde ze in 770 het eerste huwelijk van Karel als onderdeel van een politiek evenwicht dat ze trachtte te scheppen tussen de broers, de Longobarden, Beieren en de paus. In dat kader werd ook haar dochter verloofd met een Longobardische prins, maar dat huwelijk ging niet door. Uiteindelijk vestigde Bertrada zich in Aken, waar ze zich in het klooster van Choisy-au-Bac terugtrok.
Gehuwd met:
Pippijn III de Korte, zoon van Karel Martel en Rotrude van Trier.
Geboren 714 Jupille-sur-Meuse, overleden 24 sep 768 Saint-Denis, leeftijd 53 of 54 jaar Pepijn (of Pippijn) III de Korte (Jupille-sur-Meuse, 714 - Saint-Denis, 24 september 768) was vanaf 741 hofmeier en vanaf 751 tot zijn dood koning van de Franken. Hij was een zoon van Karel Martel en Rotrude van Trier. Hij trouwde met Bertrada van Laon, dochter van Charibert van Laon. Pepijn is de vader van Karel de Grote. Hij is begraven in de kathedraal van Saint-Denis.
Kinderen:
1.
Karel I de GroteGeboren 2 apr 747 Ingelheim, Herstal, overleden 28 jan 814 Aken, leeftijd 66 jaar Karel de Grote Duits: Karl der Große Frans en Engels: Charlemagne Latijn: Carolus Magnus of Karolus Magnus Vermoedelijk Herstal, waarschijnlijk 2 april 747 of 748 Aken, 28 januari 814 Was van 768 tot aan zijn dood koning der Franken. Daarnaast werd hij in 800 tot keizer van het Westen gekroond. Karel was de zoon van Pepijn de Korte en Bertrada van Laon, bijgenaamd "Bertrada met de grote voet". Hij is overleden na een kort ziekbed (vermoedelijk longontsteking) en is in keizerlijke kleding en zittend in een zetel ingemetseld in een crypte onder de dom van Aken. Karel heeft lange tijd geregeerd en met veel succes zijn macht geconsolideerd, het Frankische Rijk verder uitgebreid en tot grotere bloei gebracht. Doordat maar één van zijn zoons (Lodewijk de Vrome) hem overleefde kon hij het rijk bovendien ook onverdeeld nalaten. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_de_Grote 2.
Carloman I "Karloman"Geboren 751, overleden 4 dec 771 Samoussy (Aisne), leeftijd 19 of 20 jaar Karloman (?, 751 - Samoussy (Aisne), 4 december 771) was koning der Franken van 768 - 771. Hij was de tweede zoon van Pepijn de Korte. Samen met zijn broer Karel de Grote werd hij in 754 door paus Stephanus III tot koning gezalfd. Na Pepijns dood in 768 werd het koninkrijk verdeeld onder Karel en Karloman. Karloman kreeg de zuid-oostelijke regio toebedeeld, bestaande uit het zuidelijk deel van Austrasië (waarin onder andere Thionville), het zuidelijk deel van Neustrië (waarin onder andere Parijs, Soissons, Samoussy en Attigny), Bourgondië, de Provence, Septimanië, de Elzas, Alemannië en zuidelijk Aquitanië. Hij liet zich kronen in Soissons. Er was behoorlijk wat spanning tussen de broers en dat is mogelijk de reden van het overlijden van Karloman. Karloman was gehuwd met Gerberga en zij hadden twee kinderen, Pepijn en een onbekend kind (mogelijk gaat het hier om de heilige Ida van Herzfeld). Gerberga zou na Karlomans dood met haar twee kinderen naar de Langobarden vluchten waar ze toevlucht zocht bij Desiderius. Na 772 is er niets meer over hen bekend. 3.
GiselaGeboren 757, overleden 810 Chelles, leeftijd 52 of 53 jaar Gisela (757 - 810) was een dochter van Pepijn de Korte en zijn echtgenote Bertrada van Laon. Ze is de zus van Karel de Grote en Carloman. De biograaf van Karel de Grote, Einhard stelt dat Gisela sinds haar kinderjaren aan de kerk was gewijd. Ze werd non in de Abdij van Chelles, waar ze uiteindelijk ook abdis werd. Als abdis van de Abdij van Chelles hield Gisela toezicht op een van demeest productieve scriptoria van de 8e en de 9e eeuw[1]. Volgens Einhard had ze een goede relatie met haar broer, Karel de Grote, die "haar behandelde met hetzelfde respect dat hij zijn moeder betoonde." Gisela stierf in 810 in het klooster, waar zij het grootste deel van haar leven had doorgebracht. 4.
PepijnGeboren 759, overleden 761, leeftijd minder dan 1 jaar oud 5.
ChrotaisGeboren ± 760, overleden ± 760 6.
AdelaisGeboren ± 762, overleden ± 762 7.
Geboren ± 764 8.
AnjaGeboren ± 766 |